Gyerektérképek a Naprendszer szilárd felszínű égitestjeiről

A Naprendszer égitestjeit 8-14 éves gyerekeknek bemutató térképek sorozata

Az Europlanet 2012 program keretében látványos térképlapokon mutatják be bolygókutatók és grafikusok hat Naprendszerbéli égitest felszínét. Ez az első olyan vállalkozás, amelyben ilyen részletességgel, a gyerekek számára, kézzel rajzolt hold- és bolygótérképek készülnek, a legnagyobb, Európában beszélt nyelveken. A legfrissebb űrszondás adatok alapján készített térképlapokat kísérőfüzet egészíti ki, ahol az égitestekről a gyerek számára is érthető háttérinformációk, érdekességek szerepelnek. Az itt szereplő témákat a gyerekek által a térképek kapcsán feltett kérdések segítségével állítottuk össze.
A sorozat at ICA szakmai támogatásával készül. A sorozat szakmai szerkesztője Hargitai Henrik planetológus, a térképeket a gyerekek vizuális nyelvére álmodó grafikusok pedig a legkiválóbb magyar gyerekkönyv-illusztrátorok közül kerülnek ki: Baranyai András (Vénusz), Gévai Csilla (Europa), Herbszt László (a Hold), Kőszeghy Csilla (Mars), Pásztohy Panka (TItan) és Sirály Dóri (Io).

venera_9

Megjegyzés: A térképeken ábrázolt idegen élőlények a fantázia szülöttei. A Naprendszerben egyedül a Földön ismertek élőlények. Az életet és élet nyomait keresik űrszondák a Marson, az Europán és a Titanon, egyelőre sikertelenül. A miénkhez hasonlóan sokszínű életet valószínűleg csak más naprendszerek Földhöz hasonló felszíni hőmérsékletű bolygóin találhatunk a jövőben.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s