Bolygótérképek gyerekeknek

A Naprendszer égitestjeit gyerekeknek bemutató térképek sorozata

photo_venusVÉNUSZ photo_moonHOLD  photo_marsMARS 
photo_ioIO  photo_europaEUROPA  photo_titanTITAN 

Megjegyzés: A térképeken ábrázolt idegen élőlények a fantázia szülöttei. A Naprendszerben egyedül a Földön ismertek élőlények. Az életet és élet nyomait keresik űrszondák a Marson, az Europán és a Titanon, egyelőre sikertelenül. A miénkhez hasonlóan sokszínű életet valószínűleg csak más naprendszerek Földhöz hasonló felszíni hőmérsékletű bolygóin találhatunk a jövőben.

 

Az Europlanet 2012 program keretében látványos térképlapokon mutatják be bolygókutatók és grafikusok hat Naprendszerbéli égitest felszínét. Ez az első olyan vállalkozás, amelyben ilyen részletességgel, a gyerekek számára, kézzel rajzolt hold- és bolygótérképek készülnek, a legnagyobb, Európában beszélt nyelveken. A legfrissebb űrszondás adatok alapján készített térképlapokat kísérőfüzet egészíti ki, ahol az égitestekről a gyerek számára is érthető háttérinformációk, érdekességek szerepelnek. Az itt szereplő témákat a gyerekek által a térképek kapcsán feltett kérdések segítségével állítottuk össze.
A sorozat at ICA szakmai támogatásával készül. A sorozat szakmai szerkesztője Hargitai Henrik planetológus, a térképeket a gyerekek vizuális nyelvére álmodó grafikusok pedig a legkiválóbb magyar gyerekkönyv-illusztrátorok közül kerülnek ki: Baranyai András (Vénusz), Gévai Csilla (Europa), Herbszt László (a Hold), Kőszeghy Csilla (Mars), Pásztohy Panka (TItan) és Sirály Dóri (Io).

Támogatók: Europlanet 2012 Outreach Funding Scheme, Párizsi Obszervatórium, Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) Bolygótérképészeti Bizottság.
A térképeket kiadja az Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest, 2014.

 

 

2 hozzászólás

  1. Jó lenne azt is előre bocsátani, hogy mely korosztály számára készültek ezek a térképek. A rajzocskákat nézegetve úgy gondolom, hogy 4-6 évesek lettek megcélozva, vagyis az óvodások. A rajzok – véleményem szerint – “gügyögnek” a gyerekekhez. Saját tapasztalatom alapján mondhatom (gyermekeim, unokáim vannak), hogy ez nem célravezető. A gyermekben egy furcsa, torz, inkább a mesék világába vezető kép alakul ki az égitestekről. Mi sohasem gügyögtünk a kicsikkel, mindent a maguk értelmi szintjének megfelelően igyekeztünk bemutatni nekik. 9-10 éves (fiú) unokám érdeklődését a földrajz, az űrkutatás és az égitestek iránt valódi képek és atlaszok megmutatásával sikerült annyira felcsigázni, hogy most már bizony időnként zavarba hoz a tudásával és a kérdéseivel (pedig földrajz-tanári diplomám is van).

    Kedvelés

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s