Europa: jég, tele repedésekkel

A közeli Jupiter és a szomszédos nagy holdak vonzása  az Europa felszínén repedeseket okoz, belsejét pedig forróvá masszírozza
Életformák: A felszín alatti óceánban: nem ismert. A felszínen: valószínűleg nincs
Ragyogóan fényes hold: A rásütő napsugarak 70%-át visszatükrözi az űrbe.
Felszíne fiatal: 50 millió éves, csak néhány becsapódás ütött rajta krátert (a Holdunk felszíne 3000-4000+ millió éves).
Méret: Alig kisebb, mint a mi Holdunk.
Felszín anyaga: repedezett, kőkeménnyé fagyott vízJÉG, a jégkéreg alatt: sós víz- vagy talán fagylaltszerű jégkása-óceán
Az Europa hold névadója egy főníciai hercegnő, Európé, kinek szépségébe beleszeret Zeusz, a görög főisten is. Zeusz egy aranyszőrű bika képében jelenik meg Európé előtt, majd elrabolja. Később Kréta szigetén élnek.

europa_en_m

A Jupiter távolságában a Nap már nagyon gyenge fényű, ezért ezek a Jupiter körül keringő világok nagyon hidegek. Az Europa hold kérge, azaz külső része H2O-ból, vízjégből áll. Légköre nincs, azaz a felszínén a fagyott  jég közvetlenül a világűr vákuumjával érintkezik. Belsejében hő termelődik, ami a felszín alatti H2O-t valószínűleg olvadt állapotban tartja. Ebben a felszín alatti óceánban akár élet is kifejlődhetett.
Ahogy a közeli Jupiter és a szomszédos nagy holdak nagy erővel vonzzák az Europát, szilárd jégkérgén torzulásokat és így feszültségeket okoz. Amikor a jég már valahol nem bírja tovább, ridegen megtörik és egy repedés keletkezik a felszínen. A repedések mentén vöröses anyag törhet a felszínre.
Az Europa felszínén kétféle terület váltakozik: a repedésekkel keresztül-kasul borított fényes jégsíkságok és a sötét „káosz”-terüetekkel tarkított foltos síkságok. A foltos síkságok úgy alakulnak ki, hogy a fényes jégsíkságok anyaga alulról elvékonyodik, talán részben át is olvad, és közben ripityára törik. Ezeket a területeket nem repedések, hanem a felszínbe fagyott jégtábla-törmelékek uralják.
A térképen az Europa hold két félteke (oldala) látható: az egyik (balra) mindig a Jupiter felé fordul, a másik félteke (jobbra) hátat fordít a Jupiternek.
Az Europa kontinens, bolygó vagy hold? A kontinens, ahol lakunk, Európa. A térképen látható égitest egy hold, ami a Jupiter bolygó körül jár körbe (kering). A Jupiternek ezen kívül még három nagy holdja van, és több, mint 60 sokkal kisebb is.
Honnan tudjuk, hogy milyen idős egy égitest felszíne? Minél kevesebb a felszínén a kráter, annál fiatalabb. Az Európán csak néhány, fiatal kráter látható, a régiek sorsa nem ismert.
Mitől olyan fényes az Europa? Az Europát is a Nap sugarai világítják meg, de mivel a jég nagyon fényes, a felszín szinte minden beérkező sugarat visszaver.
Miért van olyan hideg (-160 °C) az Európán? Mert messze van a Naptól és a hold jege visszaveri a napsugarakat.
Mi a különbség egy űrszonda és egy űrhajó között? Az űrszonda égitestek kutatására és fényképezésére épített automata vagy távirányítású jármű. Az űrhajóban emberek is utaznak. Az Europánál még nem járt űrhajó, de űrszonda igen. Az Europán még terveznek egy fúró-úszó robotot is útnak indítani, ami átolvasztaná magát a jégrétegen, és e lyukban átcsúszna a jégpáncélon. A másik oldalon kibukkanva a hold vízi világát kutatná. Az Antarktisz jegében már kipróbáltak ilyen robotokat.
Honnan tudjuk, hogy hogy néz ki az Europa felszíne? Az Europa túl messze van ahhoz, hogy a Földről le lehetne fényképezni, ezért űrszondát kellett odaküldeni.
Hogy tudja az Europa mindig ugyanazt az oldalát fordítani a Jupiter felé? Nem forog? De forog, és pont annyi idő alatt tesz meg egy fordulatot, mint amennyi idő alatt egy keringést.
Ki adja a felszíni alakzatok neveit? Egy csillagászokból és bolygókutatókból álló nemzetközi bizottság. A nevek főként Európé mitológiai történetéből származnak.
Mi történne, ha kicserélnék a Föld holdját az Europára? Az égen azt látnánk, hogy egy közel ugyanakkora holdunk lenne, de az sokkal-sokkal fényesebb volna. A megvilágított oldalon elszublimálna (szilárdból gázzá válna) a jég, így légkör és felhők is keletkeznének és talán még hó is esne. Ha már elég sűrű a légkör, a jég a nappali oldalon már fel is olvadna, de az éjszakai oldalon újra megfagyna.

europa_globe

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s