Hold: ősi kráterek és lávasíkságok

A Hold felszínének legősibb, 4 milliárd éves formái a medencék, és azok a területek, ahol olyan sűrűn borítják a felszínt kráterek, hogy egy újabban érkező biztosan eltöröl pár korábbit. A nagy medencéket és a legkisebb krátereket is a világűrből érkező, a Holdba csapódó kisbolygók és űrbeli törmelékek vájták ki. A “tengerek” (mare) valójában ősi lávasíkságok, amik a korábban keletkezett becapódásos medencéket töltik ki, sok egymásra rakódott lávaréteggel.  Az űrből érkező kisebb „űrporszemek” évmilliárdok óta tördelik, porítják a Hold felszíni kőzeteit, létrehozva az egész felszínt beborító holdport. A Hold felszíne, „arca” évmilliárdok óta változatlan. Szinte ugyanígy nézett ki a dínoszauruszok korában is, amikor a Föld kontinensei még teljesen más alakúak voltak. A legfiatalabbak formák a világos sugársávos kráterek, melyek úgy keletkeztek, hogy a becsapódáskor néhány, a kráterből kiinduló sávban repült ki a törmelék. Víznek nincs látható nyoma: még a Holdon kanyargó csatornákat is vulkáni láva alakította ki.

moon_en_m

Mitől világít a Hold? A napfényt türközi vissza.
Mitől látható halványan a Holdkorong sötétben levő része is időnként? Az a rész a Föld fényét tükrözi vissza, neve is „földfény”.
Melyik a Hold sötét oldala? Amelyiket éppen nem világítja meg a Nap.
Vannak vulkánok a Holdon? Van néhány. De vagy nagyon laposak, vagy nagyon kicsik.
Miért van ennyire sok kráter a Holdon? Mert több, mint 4 milliárd éve gyűlnek és a Holdon nincs szél vagy víz, ami lepusztítaná őket.
A Holdon van láva? Kihűlt láva van, pl. a holdtengerekben.
A kráterekben miért vannak fejecskék? Ezek egy része azok arcát mutatja, akikről a krátert elnevezték. Más részük csak mulatságos figura.
Mik a piros számos jelek? A holdra szállt űrhajók neveinek rövidítései.
A színes pöttyök micsodák? A holdra szállt vagy Holdba csapódott űrszondák neveinek rövidítései.
Mit jeleznek a karikák a Holdon? A kráterek peremét.
Mitől vannak sötét és világos foltok is a Holdon? A sötét foltokat fiatal (kb. 3 milliárd éves) láva borítja, a világosak ősi (kb. 4 milliárd éves), kevéssé sötét kőzetekből álló, sűrűn kráterezett területek.
Miért szürke a Hold? A holdkőzetek olyan sötétek, mintha szénből lennének, viszont az erős napfénytől szürkének látszanak.
Volt már ember a Holdon? A Földön kívüli egyetlen égitest, ahová ember személyesen eljutott, a közeli Hold. 12-en jártak ott, mind amerikaiak: 11 vadászrepülőgép-pilóta (6 az amerikai haditengerészetnél, 5 a légierőnél), egy geológus. A többi űrhajós vagy Hold körüli pályán, vagy ennél jóval közelebb, alacsony Föld körüli pályán dolgozott/dolgozik.

moon_globe

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s