Io: aktív vulkánok és kénes lávák

AzIo a Naprendszer legaktívabb égitestje: most is tucatnyi vulkán lövell ki magából gáz- és törmelékfelhőt. Ezek esernyő alakban szétterülnek, majd visszahullva gyűrűt formálnak a vulkáni központ körül. Sok vulkánból folyamatosan láva folyik ki. A vulkánok nem magas hegyek, mint a Földön, mert az Io lávái nagyon hígak, azaz könnyen szétfolynak. A felszínt főleg a kén által sárgára színezett lávafolyások és beszakadt vulkáni kráterek borítják de becsapódásos kráter nincs rajta. A felszínt az egymást elfedő lávafolyások rétegei alkotják. Van még kb. 100 hegy is, melyek felszínközeli repedések mentén tolódnak fel egy darabban a kéregből, de ezek nem vulkánok, hanem a régi felszín kiemelkedett sziklatömbjei. A Jupiterhez az Io a legközelebbi nagy hold, ezért erre hat legerősebben a Jupiter vonzereje, de hat rá a másik három nagy holdé is. Ez az erő termeli a vulkanizmushoz szükséges hőt és ez kelti azt a nyomást, ami a hegyeket kiemeli.

io_jup_en_m

Io egy mitológiai (görög mesebeli) lány, aki olyan szépséges volt, hogy Zeusz elcsábította és tehénlánnyá változtatta, hogy elrejtse, de Héra, a felesége rájött a trükkre és böglyöket küldött a tehén alakú Ióra, akik végigüldözték egész Görögországon, és átkelt a Boszporoszon (=Ökör-gázló) is. Az Ión található alakzatokat ennek a történetnek a helyszíneiről és szereplőiről nevezték el, valamint más tűzhányó-istenségekről is. 
Mik a hatszög-alakzatok? Ilyenek valójában nincsenek az Ión, csak a térképrajzoló így szervezte rendbe az Io változatos alakzatait.
Hány vulkán van az Ión összesen? Kb. 425 kaldera látható a felszínen, ebből kb. 200 ma vagy a közelmúltban aktív vulkán.
Van-e élet az Ión? Nem tudjuk, de nem valószínű.
Miért nem jég borítja a felszínét? Az Io, bár a Jupiter holdja, mégis Föld-típusú kőzetbolygó. A felszínét a mélyből származó láva borítja.
Repülhet az ember űrhajó nélkül? Az ISS űrállomáson Extravehicular Mobility Unit (EMU)-nak nevezik azt az űrruhát, amiben az űrhajósok az űrállomás közelében (azon kívül) szabadon mozoghatnak.
A kalderák micsodák? A vulkán alatt egy üregben gyűlt össze a magma, azaz a forró és folyékony kőzet. Ez a vulkánkitöréskor a felszínre jut (innen lávának nevezik), a földalatti üreg kiürül és beszakad. Ez beszakadt felszín a kaldera. Némelyikből hosszú lávafolyások indulnak ki.

io_globe

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s