Titan: jégfelszínen metántengerek

A Titan a Szaturnusz, a gyűrűs bolygó legnagyobb holdja. Ez egyetlen hold, amelynek vastag légköre van. A Titan felszíni kőzeteinek anyaga vízjég, azaz sziklái is ebből állnak. A Titan belseje jelenleg nem forró, ezért aktív vulkánok nincsenek rajta. Felszínén így is rengeteg a változás, amit főképp a metán nevű anyag körforgása okoz. Folyékony víz nincs a Titánon, mert a jégsziklák anyaga a -180°C-os hidegben örökké szikla keménységűre fagyott állapotú. A Titánon a metán lehet gáz, szilárd vagy folyékony halmazállapotú is, hasonlóan a Földön a vízhez: nálunk a víz az, ami lehet gáz, folyékony vagy szilárd. A metán a Földön csak gázként fordul elő, például a gáztűzhely lángjában. A Titan hideg légkörében a felhőkből metáneső esik, ez összegyűlve folyókat alkot, amelyek a sarkvidéki tavakba, tengerekbe folynak. Az egyenlítő vidékén sötét dűnék párhuzamos sávjai sorakoznak, és fedik be a felszínt homokjukkal. A titani tájképek talán a legjobban hasonlítanak a Földre a Naprendszerben, mégis a miénktől nagyon eltérően működő égitest. Felszínére a Huygens űrszonda szállt le 2005-ben. Ez a Naptól legtávolabbi világ, melynek felszínén fénykép készült. 

titan_en_m

Mik a hosszú csíkok az egyenlítő közelében? Hosszú homokdűnék, melyek anyaga a légkörben összeálló és lehulló pelyhes szemcsékből áll.
Miért a kék üveggyöngyök? Egyes folyómedrek alját gömbölyű és átlátszó jégkavicsok borítják.
Hogy keletkezett a szögletes tó? Ez a tó a képzelet terméke: ha élnének rajta értelmes lények, talán ilyen tározójuk lenne. De nem élnek.
Milyen magasak a hegységek? Pár száz méteresek. Ezek inkább dombok, mert a sziklák jégből vannak és a jégben nem tudnak magas hegyek kialakulni.
Mik a kerek alakzatok? Becsapódásos kráterek.
Hol van víz a Titanon? Sehol. A tavakban és folyókban folyékony etán-metán keverék van. Jónéhány tó kiszáradt, de időnként feltöltődik folyadékkal. Sokfelé láthatóak kiszáradt völgyek is, melyeket valószínűleg ritkán lezúduló, heves záporok táplálnak.

titan_globe

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s